Każdy: przynosi swoje sztućce i menażkę, 3 bułki pita, nadzienia do Soulvaki (na 3 osoby),
Robimy po jednej misce (dość dużej) sałatki greckiej na zastęp oraz kupujemy po 1 słoiku oliwek, i po 1 opakowaniu sera feta pokrojonego w kostkę,
Przepis na Soulvaki:
500 g pokrojonego w kostkę mięsa
5 chlebków pita
1 duży, dojrzały pomidor
1 cebula pokrojona w drobne paski
sok z 1 cytryny
180 ml oliwy
sól
pieprz
oregano (lub przyprawa do souvlaki/ gyrosa)
czerwona papryka (opcjonalnie)
tzatzyki
5 chlebków pita
1 duży, dojrzały pomidor
1 cebula pokrojona w drobne paski
sok z 1 cytryny
180 ml oliwy
sól
pieprz
oregano (lub przyprawa do souvlaki/ gyrosa)
czerwona papryka (opcjonalnie)
tzatzyki
Umyte i osuszone mięso nadziewamy na szaszłykowe wykałaczki.
Układamy na talerzu, posypujemy solą, pieprzem i oregano oraz zalewamy 60 ml
oliwy. Odkładamy do lodówki na około godzinę.
Warzywa należy tylko pokroić (na miejscu będziemy przygotowywać całe
danie)
Te skaładniki wystarczają na 2
porcje.Do zobaczenia wkrótce! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz