wtorek, 10 grudnia 2013

Wigilia

Wigilia odbędzie się 15 grudnia o 15:15 (zaczynamy) więc proszę przyjść wcześniej żeby nie było opóźnień.
Każdy: przynosi swoje sztućce i menażkę, 3 bułki pita, nadzienia do Soulvaki (na 3 osoby),
Robimy po jednej misce (dość dużej) sałatki greckiej na zastęp oraz kupujemy po 1 słoiku oliwek, i po 1 opakowaniu sera feta pokrojonego w kostkę,
Przepis na Soulvaki:

500 g pokrojonego w kostkę mięsa
5 chlebków pita
1 duży, dojrzały pomidor
1 cebula pokrojona w drobne paski
sok z 1 cytryny
180 ml oliwy
sól
pieprz
oregano (lub przyprawa do souvlaki/ gyrosa)
czerwona papryka (opcjonalnie)
tzatzyki
Umyte i osuszone mięso nadziewamy na szaszłykowe wykałaczki. Układamy na talerzu, posypujemy solą, pieprzem i oregano oraz zalewamy 60 ml oliwy. Odkładamy do lodówki na około godzinę.  Warzywa należy tylko pokroić (na miejscu będziemy przygotowywać całe danie)
Te skaładniki wystarczają na 2 porcje.
Do zobaczenia wkrótce! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz